Ikon for spill av ×

Inception 10 års jubileum

Det er i år 10 år siden Christopher Nolans film Inception hadde premiere på det store lerretet. Da passer det bra å feire dette mens vi venter på TENET (28.08). Så - den 12. august viser vi en remastret versjon av Inception En mulighet til å se dette mesterverket av en film på kino igjen. I tillegg kommer Nolan med en hilsen til dere, og vi får se noen klipp fra TENET! Hjertelig velkommen!

Kriminaliteten har entret underbevisstheten. Verdifulle hemmeligheter kan stjeles fra folk mens de sover, og ingen gjør det bedre enn Dom Cobb. En siste jobb skal gi ham et normalt liv etter en omflakkende tilværelse på rømmen, men da må han klare det nesten umulige: "inception".

 

Dom Cobb er den absolutt beste tyven innen den farlige kunsten å stjele verdifulle hemmeligheter fra dypet av underbevisstheten i drømmetilstand, når hjernen er på sitt mest sårbare. Cobbs evner har gjort ham ettertraktet i denne makeløse verdenen av industrispionasje, men den har også gjort ham til en internasjonal rømling og kostet ham alt han har kjært. Nå får Cobb sjansen til å utføre en siste jobb som kan gi ham livet tilbake, men bare hvis han makter det nesten umulige - inception, begynnelsen. Istedenfor å utføre det perfekte tyveriet, skal Cobb og hans ekspertteam gjøre det motsatte; oppgaven deres er ikke å stjele en idé, men å plante en. Lykkes de, kan de ha begått det perfekte lovbruddet. Men verken ekspertise eller grundig planlegging kan forberede teamet på møtet med personen som synes å kjenne alle sinnrike detaljer i den mesterlige planen. En person som bare Cobb kunne forutsett.

 

Christopher Nolan
(regi/manus)
Christopher Nolan ble anerkjent av kritikere og publikum for baklengs-thrilleren "Memento" (2000). Han mottok også en Oscar-nominasjon for manuset. "Insomnia" (2002), basert på Erik Skjoldbjærgs kritikerroste film, bekreftet Nolans talent. Han sprøytet deretter nytt liv inn i en falmet filmserie ved å regissere den femte filmen om den kappekledde hevneren i Gotham City: "Batman Begins" (2005).

 

Filmen ble Oscar-nominert for beste foto. I 2006 regisserte Nolan enda en ambisiøs film, "The Prestige". Den handlet om to konkurrerende tryllekunstnere som ikke skyr noen midler for å oppnå publikums gunst og en plass i magiens historiebøker. Batman-skuespillerne Christian Bale og Michael Caine var en sentral del av det sterke skuespillerensemblet i filmen. Bale og Caine var på plass igjen for "Batman Begins"-oppfølgeren "The Dark Knight" (2008). Den vant Oscar-priser for beste lydredigering og beste mannlige birolle, posthumt tildelt Heath Ledger.

 

Leonardo DiCaprio
(Dom Cobb)
Leonardo DiCaprio fikk sitt gjennombrudd som filmskuespiller i "Et gutteliv" (1993). Samme år spilte han en mentalt handikappet gutt i Lasse Hallströms "Hva er det med Gilbert Grape?", og tolkningen ble hedret med en Oscar-nominasjon for beste mannlige birolle. For hovedrollen i Baz Luhrmanns nyskapende "Romeo + Julie" (1996) fikk DiCaprio Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin. I James Camerons gjennomvåte kraftanstrengelse "Titanic" (1997), verdens største filmsuksess før Cameron selv sprengte grensen med "Avatar" (2009), var DiCaprio fattiggutten Jack. Historien om det berømte skipsforliset mottok 11 Oscar-priser og ytterligere tre nominasjoner. I 2002 hadde DiCaprio oppdrag for to av Hollywoods fremste regissører. Steven Spielberg serverte røverhistorien "Catch Me If You Can", med DiCaprio som dyktig svindler. Martin Scorsese bød på et langt mørkere stemningsleie i sin "Gangs of New York", en brutal skildring av rivaliserende gjenger på 1800-tallets Manhattan. DiCaprio stilte opp for Scorsese på nytt som den eksentriske regissøren og forretningsmannen Howard Hughes i "The Aviator" (2004), og fikk en Oscar-nominasjon for beste mannlige hovedrolle. Det tredje samarbeidet for DiCaprio og Scorsese ble mafiafilmen "The Departed" (2006), som har mottatt strålende kritikker og en rekke priser. Også Blood Diamond(2006), om en kynisk diamantbransje, mottok flere Oscar-nominasjoner og gode kritikker. DiCaprio har de senere årene spilt i Ridley Scotts "Body of Lies" (2008), Sam Mendes' "Revolutionary Road" (2008) og enda en gang for Scorsese, i "Shutter Island" (2010). Marion Cotillard
(Mal)
Marion Cotillard ble kjent hjemme i Frankrike for en rolle i Luc Bessons "Taxi" (1998), og hun ble med i to oppfølgere. Hun fikk gode kritikker for sin tolkning av tvillinger som bytter identitet da en av dem dør i filmen "Les Jolies choses" (2001). Hun ble gradvis mer kjent internasjonalt i 2003 med roller i Yann Samuells "Love Me If You Dare" og Tim Burtons "Big Fish". Cotillard hadde en mindre rolle i Jean-Pierre Jeunets "En langvarig forlovelse" (2004). Så ble hun valgt ut blant hundrevis av håpefulle til å spille Édith Piaf i filmen som i Frankrike var omtalt som den mest imøtesette i 2007. Resultatet ble "La Vie en Rose", og Cotillard endte opp med en Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle.

 

Ken Watanabe
(Saito)
Ken Watanabe begynte karrieren på scenen, fortsatte i TV-serier og formet gradvis en filmkarriere. For et internasjonalt publikum ble han først kjent for "Den siste samurai" (2003, med Tom Cruise). Han hadde også en stor rolle i Clint Eastwoods "Letters from Iwo Jima" (2006).

Kjøp billetter til Inception 10 års jubileum

Ingen forestillinger

Bilder fra filmen